Blockchain

Ruim driekwart crypto-miners maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen

Dat cryptocurrency-miners enorm veel energie kunnen slurpen is tegenwoordig goed bekend. Maar waar komt deze energie eigenlijk vandaan? Wordt deze bijvoorbeeld groen opgewekt? Of komt deze energie voornamelijk van grijze markten? De University of Cambridge deed hier onderzoek naar.


Stijgende cijfers

Wat blijkt? Cryptocurrency miners blijken best groen te zijn als het om opwekking van energie gaat. Zo heeft 76% van de crypto-miners hernieuwbare energie als onderdeel van hun volledige energiemix.

Naar verluidt komt ruim 39% van de totale energie die gebruikt wordt door PoW-cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) en Ethereum (ETH) opgehaald via hernieuwbare bronnen.

Deze cijfers zijn tevens ook groeiende. In 2018 was er namelijk een soortgelijk onderzoek, waaruit bleek dat 60% van de crypto-miners hernieuwbare energiebronnen als onderdeel hadden van hun energiemix.


Welke energiebron populairste?

Uit het meest recentelijke onderzoek blijkt dat waterkracht voor crypto-miners de meest voorkomende vorm van hernieuwbare energie is. Naar verluidt maakt circa 62% gebruik van waterkracht als hernieuwbare energiebron. Hiernaast zijn steenkool en aardgas nog enorm populair, met een tweede en derde plek, respectievelijk 38% en 36%.

Hierna volgen olie-, wind-, en zonne-energie als meest voorkomende energiebronnen voor miners van cryptocurrencies. Alhoewel steenkool en aardgas dus nog op plaats 2 en 3 staan, zijn deze al ingehaald door waterkracht en komen ook andere hernieuwbare bronnen steeds dichterbij.


Waar wordt de meeste energie verbruikt?

Hiernaast keek het onderzoek ook nog naar welk geografisch gebied het meeste van deze energie op zou slurpen. Wat blijkt, miners uit Azië-Pacific, Europa, Latijns-Amerika en Noord-Amerika gebruiken allemaal een bijna gelijk percentage waterkracht in vergelijking met energie uit andere bronnen.

Steenkool wordt het meest gebruikt in de APAC-regio en levert bijna evenveel energie aan miners als hydro-elektrische bronnen. Naar verluidt gebruikt geen enkele crypto-miner uit Latijns-Amerika energie dat afkomstig is van kolen.