Regulatie

VS keurt infrastructuurrekening van $1,2 biljoen inclusief cryptobelasting goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de tweeledige infrastructuurwet van $1,2 biljoen aangenomen. Deze zou, indien ondertekend door president Joe Biden, nieuwe bepalingen afdwingen die betrekking hebben tot crypto-belastingrapportage voor alle burgers.


Wetsvoorstel eerder al goedgekeurd

De regering van de huidige president Joe Biden kwam oorspronkelijk met het voorstel. Het voorstel was voornamelijk bedoeld om de nationale transportnetwerken en de internetdekking aanzienlijk te verbeteren. Ook stelde het nieuwe wetsvoorstel voor om de rapportagevereisten voor de crypto-community flink aan te scherpen. Het gevolg hiervan is dat alle transacties met digitale activa zoals de Bitcoin (BTC) met een waarde van $10.000 of meer aan de IRS moeten worden gemeld. Dit is niet geheel ongebruikelijk, ook in Nederland is een soortgelijke constructie actief.

Alhoewel het wetsvoorstel op 10 augustus al voor het eerst werd goedgekeurd, werd wel gevraagd om een compromis te sluiten met 6 Amerikaanse senatoren. Zij zeiden het volgende:

“Deze wetgeving legt een zeer gebrekkige, en in sommige gevallen onwerkbare, cryptocurrency-belastingrapportagemandaat op die toekomstige technologische innovatie bedreigt.”

Alhoewel er veel duidelijkheid in de woordelijke tekst van het wetsvoorstel ontbreekt, is de infrastructuurwet naar verluidt voornamelijk bedoeld om de softwareontwikkelaars, transactievalidators en knooppuntoperators van de cryptogemeenschap te behandelen als de makelaars van de traditionele instellingen. Hierdoor worden ze belastingtechnisch iets anders behandeld.


228 stemmen voor en 206 stemmen tegen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde de controversiële infrastructuurwet echter goed na een overwinning van 228 stemmen voor en 206 stemmen tegen. Het aantal stemmen voor en tegen zat hiermee erg dicht bij elkaar. Bovendien toonde de crypto-community zich bezorgd over de vage omschrijving van het woord ‘makelaar’, die bijgevolg onrealistische belastingrapportagevereisten kan opleggen aan subcommunities, zoals de crypto-miners.

Het gevolg hiervan zal het onvermogen om crypto-gerelateerde inkomsten bekend te maken, simpelweg behandeld worden als een belastingovertreding en een financieel misdrijf. Ook op Twitter waren diverse personen het niet geheel eens met de nieuwe regels.


Wellicht nog enkele wijzigingen in wet

Er zullen echter wellicht nog enkele wijzigingen worden doorgevoerd. Zo hebben enkele juridische experts namelijk een reeks van wijzigingen aanbevolen in de nieuwe wet, waardoor het niet melden van digitale activatransacties niet meer direct als een strafbaar feit beschouwd.

Volgens Abraham Sutherland, docent aan de University of Virginia School, is het erg zorgelijk om crypto-communities als makelaars te zien. Hij zegt hierover het volgende:

“Het is slecht voor alle gebruikers van digitale activa, maar het is vooral slecht voor gedecentraliseerde financiën (DeFi). Het statuut zou DeFi niet ronduit verbieden. In plaats daarvan legt het rapportagevereisten op die, gezien de manier waarop DeFi werkt, het onmogelijk zouden maken om hieraan te voldoen.”