Nieuws, Regulatie, Trending

CBDC’s zijn een flexibel hulpmiddel voor een renteloze wereld

De directeur van de centrale bank in Chili: digitale valuta van de centrale bank (CBDC) bieden flexibiliteit in een tijd van ‘onconventioneel monetair beleid’.


“Hoog niveau beleidsdiscussie over digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC)”

Mario Marcel is de directeur van de centrale bank in Chili. Hij maakte deze opmerking in een toespraak genaamd “Hoog niveau beleidsdiscussie over digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC)”. Deze beleidsdiscussie vond plaats op het OESO Global Blockchain Policy Forum op 12 september in Parijs.


Cryptocurrencies biden voordelen bieden ten opzichte van het oude systeem

Marcel’s openingsopmerkingen erkenden dat cryptocurrencies zoals Bitcoin al een groot potentieel vertonen en enkele voordelen bieden ten opzichte van het oude systeem. Hij zei:

“Innovatieve technologieën in Finance of‘ FinTech veranderen de financiële sector en dagen traditionele bedrijfsmodellen uit. Deze technologieën hebben een aantal problemen in de traditionele financiële sector kunnen verhelpen. Deze problemen kunnen worden gegroepeerd in vijf categorieën: toegang, snelheid, kosten, transparantie en beveiliging. ”

Marcel voegt toe dat deze nieuwe technologie ook door het banksysteem zelf kan worden toegepast. Hierdoor kunnen de banken het mogelijk ‘verstorende effect’ van digitale crypto te verminderen. Bovendien kan Distributed Ledger Technology (DLT) volgens Marcel enkele voordelen bieden ten opzichte van conventionele geldtechnologie.


CBDC’s kunnen “de toolkit van de centrale banken verbeteren”

DLT en CBDC kunnen “marktefficiëntie” verbeteren op basis van wat onderzoek, zegt Marcel. Verder merkt hij op dat deze digitale valuta’s flexibeler kunnen zijn in een “onconventionele” monetaire beleidsomgeving.

Specifiek zou een van de belangrijkste voordelen zijn:

“Crisisbeheersing rond de nul ondergrens. In een wereld van lage reële rentetarieven lijkt de impact van onconventioneel monetair beleid beperkt. Voorbeelden van een onconventioneel monetair beleid zijn QE en nominale bbp-targeting. Vaststelling van negatieve nominale rente tarieven op een flexibele manier kunnen de toolkit van de centrale banken verbeteren.”

Marcel erkent echter ook enkele mogelijke nadelen en dat er meer onderzoek nodig is om het potentieel van de technologie volledig te begrijpen. Bovendien zou het grote publiek negatieve rentetarieven kunnen interpreteren als “een nieuwe belasting” en dit zal waarschijnlijk een reden zijn voor wetgevers om CBDC af te keuren.

Marcel voegt eraan toe dat CBDC’s centrale banken meer interventietools kunnen geven en het risico op bankruns kunnen verminderen. Ook kunnen balansen op een transparante ledger het gemakkelijker maken om ‘lastige financiële instellingen te ‘ontslaan’ en hun activa af te stoten’.

Maar terwijl Marcel opmerkt dat CBDC’s niet noodzakelijkerwijs een blockchain nodig hebben, concludeert hij:

“Monetaire beleidskanalen in een wereld met CBDC’s kunnen sneller en krachtiger zijn.”


Ontwikkelingen rondom CBDC

China loopt naar verluidt voorop met een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta. Waarschijnlijk kan China zijn eigen digitale valuta 11 november lanceren.

In maart waarschuwde Agustin Carstens, hoofd van de Bank of International Settlements, dat banken innovatie niet moeten stoppen. Wel zegt hij dat ze cryptocurrencies nog steeds voorzichtig moeten benaderen.

Ondertussen zei medeoprichter van Morgan Creek Digital Assets, Anthony Pompliano, in juli dat lage rentetarieven en gelddruk door centrale banken “raketbrandstof” zijn voor de waarde van Bitcoin.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)