Stablecoin

CEO van Mastercard maakt bekend waarom het bedrijf Libra verliet

Mastercard was één van de oprichters van de Libra associatie, samen met Visa, PayPal en Stripe. Alle vier de partijen vertrokken in oktober 2019 zonder een goede verklaring. Echter gaven de geruchten aan dat ze bang waren om in conflict te komen met de regelgevers. Eindelijk heeft Mastercard zich uitgesproken over de reden.


Kritiek op de Libra

De CEO van Mastercard, Ajay Banga, sprak zijn zorgen uit over Libra in een interview van 3 februari met de Financial Times. Hij sprak negatief over Libra wegens het gebrek aan transparantie.

Nakoming van de wet lijkt de belangrijkste oorzaak van de plotselinge beslissing om Libra te verlaten. De belangrijkste leden van de Libra associatie hebben naar verluidt geweigerd mee te werken aan iets wat nog niet volledig strookt met de wet.

Een andere zorg was het bedrijfsmodel van Libra. De associatie maakt niet helemaal duidelijk hoe het geld zou gaan verdienen. Bovendien merkte Banga op dat het geld waarschijnlijk wordt verdiend op manieren die je niet leuk vindt, als je niet weet hoe het verdiend gaat worden.

Uiteindelijk merkte Banga enkele tegenstrijdigheid op in hoe Libra zichzelf presenteerde. Hoewel Libra zichzelf wegzet als een hulpmiddel voor financiële omvattingen, is het gebruik van de wallet Calibra geen juiste stap volgens hem. Hij legt uit:

“Wil de samenleving ooit de Libra gaan gebruiken, dan moet de overheid men gaan betalen in deze valuta. Bovendien is het belangrijk dat men het geld begrijpt zodat je het heel gemakkelijk kan gebruiken om bijvoorbeeld rijst of een fiets te kopen. Als je wordt betaald in Libra, die dan naar een Calibra wallet gaat en vervolgens weer in ponden wordt omgezet om rijst te kopen, dan begrijp ik niet hoe dat werkt. Het wordt te lastig voor klanten.”

Toch is Banga wel fan van het idee van een wereld valuta.


Kritiek op nationale betalingssystemen

Maar dat Mastercard gestopt is met het ondersteunen van de Libra associatie betekent niet dat de CEO van is van het huidige systeem. De CEO van Mastercard deed harde uitspraken tegen de nationale betalingssystemen:

“De economische kosten van het bouwen van nationale betalingssystemen in een wereld waar burgers wereldwijd reizen zijn absoluut dom te noemen.

Hoewel het idee van genationaliseerde betalingsnetwerken al bestond, heeft het onlangs weer grip gekregen onder het mom van de Central Bank Digital Currency (CBDC). Echter noemde Banga deze CBDC niet rechtstreeks. Banga legde het als volgt uit:

“Dit idee om een manier te vinden om nationale controle over bepaalde soorten betalingen te krijgen, is niet nieuw, het is een fantasie die al langer bestaat.”

Frankrijk, Australië, Brazilië en Mexico zijn voorbeelden van landen waarvan de regeringen heeft geprobeerd dergelijke systemen te bouwen.

Volgens Banga gebruiken lokale netwerken de transactiegegevens die nodig zijn om het analytische werk te doen. Dit maakt het opsporen van criminaliteit moeilijker in een tijdperk waarin terroristen de grenzen niet respecteren, stelt Banga.