Blockchain

Meta is van plan zijn eigen token “Zuck Bucks” te maken

Het is voor iedereen duidelijk waar de reis naartoe gaat sinds de naamsverandering van het moederbedrijf van Mark Zuckerberg’s Facebook naar “Meta“. Het doel is om de werelden van de Metaverse te betreden.


De reis naar de metaverse

De race om deel te nemen aan de Metaverse is al lang bezig voor digitale bedrijven als Facebook, Instagram en WhatsApp. Het is essentieel om een leidende positie te hebben.

Om geld te kunnen verdienen in de Metaverse heb je een geschikt betaalmiddel nodig. Dit betaalmiddel moet natuurlijk ook een digitaal betaalmiddel zijn. De gebruikersgemeenschap zou niets anders accepteren.

In 2019 kondigde Marc Zuckerberg de ontwikkeling aan van zijn eigen digitale betaalmiddel, de Diem stablecoin. Na een aantal tegenslagen en problemen, vooral met betrekking tot de toepasselijke toezichthouders, werd het Diem-project begin 2022 stopgezet. Alle eerdere ontwikkelingen evenals het eigendom en de rechten op de Diem stablecoin werden door Meta verkocht aan de cryptocurrency bank Silvergate.


Maar wat is de metaverse?

De term “Metaverse” komt van de sciencefictionroman “Snow Crash” uit 1992 van Neal Stephenson. In de roman wordt een virtuele wereld beschreven als de opvolger van internet, waarin mensen als avatars toetreden in een virtuele driedimensionale wereld.

Simpel gezegd, de Metaverse is een visie voor een gedeelde online wereld, waarbij de virtuele wereld wordt samengevoegd met augmented reality, cyberspace en de fysieke wereld. In deze gedeelde digitale wereld zijn er geen grenzen tussen de virtuele en echte wereld.

Veel IT-experts, analisten en techbedrijven zien de Metaverse als een zeer belangrijke marktplaats voor de toekomst. Dat geldt ook voor Mark Zuckerberg, die met al zijn Meta Group-bedrijven de Metaverse wil betreden.


Wat is een stablecoin?

Stablecoins zijn digitale valuta’s die zijn gekoppeld aan de waarde van een specifiek asset buiten de cryptowereld. Dergelijke assets kunnen fiat-valuta’s zijn zoals Amerikaanse dollars, euro’s of andere munten. Daarnaast kan het gaan om grondstoffen en edele metalen zoals goud, diamanten en dergelijke.

DAI is een van de meest populaire stablecoins en is gebaseerd op de Ethereum Blockchain.

Eén van de grootste nadelen van cryptocurrencies zijn hun sterke schommelingen in waarde, die handel binnen de crypto wereld moeilijk maken. Om dit nadeel te compenseren, werden stablecoins uitgevonden. Als de waarde van een digitale cryptocurrency gekoppeld is aan de waarde van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de prijs van goud, dan zal de waarde van die cryptocurrency alleen schommelen in het bereik van de waarde van de Amerikaanse dollar of de prijs van goud. Dit vergemakkelijkt de handel tussen de virtuele en de echte wereld.


Wat zijn NFT’s?

In verband met Metaverse en Web3-inhoud over handel in de digitale wereld, wordt de term “NFT” keer op keer gebruikt. NFT staat voor “Non-Fungible Token”. Een NFT is een bewijs van eigendom in de digitale wereld van cryptocurrencies en blockchain-netwerken. Een NFT is dus een niet-vervangbaar eigendomsbewijs in de cryptowereld.

Deze eigendomsbewijzen zijn belangrijk voor de handel in de virtuele wereld van de Metaverse. Zonder dit zouden digitale producten simpelweg gekopieerd en dus gedupliceerd kunnen worden, wat deze digitale items onaantrekkelijk zou maken voor retailers. Geen enkele kunstverzamelaar zou iets betalen voor een digitaal kunstwerk als het onbeperkt gekopieerd zou kunnen worden. De “uniekheid” en de aanspraak op eigendom moeten duidelijk worden geborgd, alleen dan kan actie worden ondernomen.

Een aparte munt is nog steeds gewenst voor de handel in de Metaverse van Meta. Maar na de problemen met de Diem stablecoin wordt waarschijnlijk een makkelijkere weg ingeslagen om aan de slag te gaan. Zoals te horen is in de ontwikkelingskringen van Meta, wordt gezocht naar de minst gereguleerde weg naar een munt.


Conclusie over Meta’s plannen

Nadat het Diem stablecoin-project al meer dan 2 jaar geen significante vooruitgang had geboekt, trok Mark Zuckerberg de de stekker eruit en werd het project begin 2022 stopgezet en verkocht.

Dit verandert echter niets aan het basisplan om een eigen digitale valuta te willen lanceren voor handel en betalingen in de Metaverse. Meta is op zoek naar de gemakkelijkste en snelste manier en het is zeer waarschijnlijk dat deze wordt gevonden en snel wordt bewandeld.