Regulatie, Stablecoin

Zuckerberg: Facebook gaat ‘Libra’ niet uitbrengen zonder Amerikaanse goedkeuring

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, gaat het Amerikaanse Congres vertellen dat Libra nergens ter wereld uitgebracht gaat worden totdat de Amerikaanse toezichthouders het goedkeuren.


Eerst goedkeuring van Amerika

Volgens de voorbereide stukken van Zuckerberg, die zijn vrijgegeven op 22 oktober, voorafgaand aan de hoorzitting, wil de CEO van de social media gigant de bezorgdheid over de regelgeving wegnemen. Hij zegt hierover het volgende:

“Facebook zal geen deel uitmaken van de lancering van het Libra-betalingssysteem waar ook ter wereld totdat Amerikaanse toezichthouders dit goedkeuren.”

Wel zit er een addertje onder het gras. Deze uitspraak betekent namelijk niet dat de Libra stablecoin helemaal niet uitgebracht zal worden. Hij zegt alleen dat Facebook geen deel uit zal maken van de lancering.

Naast deze opmerking vertelt Zuckerberg dat de Libra vooral meestal zal worden aan Amerikaanse dollars. Ook vertelt hij dat China een vergelijkbaar project als Libra uit wilt brengen. Hij benadrukt dan ook China de financiële leiderschap van Amerika op deze manier af kan gaan pakken.


“Er is een duidelijke scheiding tussen Calibra en Facebook”

De CEO van Facebook liet zich ook uit over de toegang van het bedrijf tot de financiële gegevens van de gebruikers van de Calibra wallet. Hierover zegt Zuckerberg dat Calibra een gereguleerde dochteronderneming is van Facebook. Dat betekent dat er een duidelijke scheiding is tussen de gegevens van Facebook en de financiële gegevens van Calibra.

“Calibra zal de accountinformatie of financiële gegevens van klanten niet delen met Facebook, behalve om fraude of criminele activiteiten te voorkomen, wanneer mensen ervoor kiezen om hun gegevens te delen, of wanneer wij wettelijk verplicht zijn dit te doen,” verzekert Zuckerberg.

Ook vertelt hij het volgende:

“Betalingen die worden verwerkt via gelicentieerde betalingen van Facebook-dochterondernemingen zijn onderworpen aan uitgebreide anti-witwaspraktijken, financiering van terrorismebestrijding en sanctiebewaking die zowel gebruik maken van onze geautomatiseerde systemen als menselijke beoordeling. We rapporteren verdachte betalingsactiviteiten aan autoriteiten in overeenstemming met onze wettelijke verplichtingen. We hebben het beleid om fraude te voorkomen. ”

Zuckerberg benadrukt verder dat de Libra stablecoin niet is gemaakt om traditioneel geld te vervangen. Volgens hem is het alleen bedoelt als een online betalingssysteem.


“Facebook verkoopt geen persoonlijke gegevens”

Tot slot heeft de oprichter van Facebook het over de persoonlijke gegevens van mensen. De CEO vertelt dat Facebook geen persoonlijke gegevens verkoopt en deze niet gebruikt en deelt met derden.

“We gebruiken informatie over transacties die op onze producten plaatsvinden om onze services te verbeteren. We gebruiken de gegevens van de betaalrekening echter niet voor advertentiedoeleinden.” zegt hij.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)