Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste Polkadot nieuws? Dan ben je bij Newsbit aan het juiste adres. Onze redactie werkt iedere dag hard om de belangrijkste ontwikkelingen rondom dit spannende project in kaart te brengen en in hapklare blokjes aan onze voor te schotelen.

Ontwikkelingsactiviteiten Polkadot bereikt nieuwe recordhoogte
Uit nieuwe data afkomstig van GitHub blijkt dat Polkadot in september iedere dag meer dan 500 bijdragen had.

Dit is waarom Cardano, Polkadot en Solana in april kunnen stijgen
Cardano, Polkadot en Solana zouden wel eens goed kunnen gaan presteren in april. Dit vanwege de lancering van ETP-producten die op 6 april.

Oprichter van Polkadot doneert $5.8 miljoen aan Oekraïne
Gavin Wood, de oprichter van Polkadot, heeft $5.8 miljoen gedoneerd aan Oekraïne. De hoe en wat lees je in dit artikel.

Polkadot bereikt All Time High van boven de $50
De Polkadot prijs met meer dan 16% gestegen tot boven de $50. De munt bevindt zich op het moment van schrijven op zijn ATH.
De geschiedenis van Polkadot
Het bijzondere aan Polkadot is dat het een project is uit de koker van Gavin Wood, die als mede-oprichter ook meehielp bij de ontwikkeling van Ethereum. Wood was van mening dat Ethereum bepaalde tekortkomingen had en dat Polkadot daar de oplossing voor is. Samen met Robert Havermeier en Peter Czaban wist hij ruim 144,3 miljoen dollar op te halen tijdens de initial coin offering (ICO) van oktober 2017.
Vervolgens haalde het project nog eens 43 miljoen op in een private verkoop, waar alleen genodigden de kans kregen om deel te nemen. Gavin Wood is ook degene aan wie de inmiddels zeer populaire term “Web3” wordt toegewezen. Inmiddels is de wereld van Web3 een onderwerp dat niet meer is weg te denken uit de crypto-industrie.
De white paper van het project werd al in 2016 gepubliceerd, dus het idee voor Polkadot leeft inmiddels al bijna tien jaar. Niet lang daarna werd ook de Web3 Foundation gelanceerd in samenwerking met Polkadot.
Het eerste blok van de Polkadot blockchain werd in mei 2020 geproduceerd. De token van het project leeft onder de naam DOT en die werden met de productie van het eerste blok in omloop gebracht en toebedeeld aan de investeerders. Sindsdien haalt Polkadot regelmatig het nieuws met interessante ontwikkelingen.
Polkadot draait al enige tijd mee in de top van de industrie en is op het moment van schrijven terug te vinden op plek 12 op CoinMarketCap. Het project kent momenteel een market cap van 7,85 miljard dollar, waardoor het voor de crypto-industrie echt een grootheid is.
Wat maakt Polkadot uniek?
We kunnen het inmiddels bijna niet meer uniek noemen, want ook het grote Ethereum is er in september 2022 op overgestapt, maar Polkadot draait vanaf het begin op een Proof-of-Stake consensus mechanisme. Hierdoor verbruikt het netwerk van Polkadot weinig tot geen energie voor de validatie, controle en productie van nieuwe blokken voor de blockchain.
Het protocol dat ze gebruiken heet Blind Assignment for Blockchain Extension, wat de grappige afkorting BABE oplevert. BABE is een protocol dat is afgeleid van Ouroboros, het consensus mechanisme waar Cardano al jaren op draait.
Het idee van Polkadot is om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Je kunt Polkadot ook wel zien als een soort digitale brug tussen verschillende blockchains. Dit maakt het voor Polkadot mogelijk om samen te werken met blockchains als die van Bitcoin, Cardano of Ethereum.
Polkadot zorgt ervoor dat de blockchains die voorheen als onafhankelijke entiteiten leefden, met elkaar kunnen communiceren. Dat is volgens Gavin Wood een belangrijk onderdeel van de toekomst van de industrie. Als de blockchains niet met elkaar kunnen communiceren, dan zijn het in principe afzonderlijke werelden. Polkadot maakt daar in potentie een einde aan.
Wat is het verschil tussen Polkadot en Ethereum?
Met Gavin Wood aan het roer bij Polkadot, een voormalig mede-oprichter van Ethereum, is het natuurlijk interessant om de verschillen tussen beide projecten te bespreken. In grote lijnen lijken Polkadot en Ethereum op elkaar. Ze draaien allebei al op Proof-of-Stake, maar wat Polkadot op dit moment al echt anders maakt, is dat het reeds gebruikmaakt van de sharding-infrastructuur waar Ethereum in de toekomst naartoe wil.
Sharding is het opsplitsen van de blockchain in verschillende kleine blockchains, waardoor je minder computerkracht en opslagvermogen nodig hebt om een node te draaien. In feite schaalt dit het netwerk op ten opzichte van de concurrentie bij Ethereum. Dat neemt niet weg dat Ethereum op dit moment nog een stuk groter is als je kijkt naar het aantal gebruikers. Vrijwel de volledige wereld van Decentralized Finance (DeFi) draait en leeft momenteel op Ethereum.
De crypto-industrie ontwikkelt zich in een razendsnel tempo en dat maakt het belangrijk om het Polkadot nieuws op de voet te volgen. Ook als je vooral investeert in bijvoorbeeld een Ethereum, dan is het belangrijk om een concurrent als Polkadot in de gaten te houden. Iedere smart contract blockchain profileert zich als het platform van de toekomst en het zou zomaar kunnen dat er eentje tussenzit die zijn gelijk haalt.
De oprichters van Polkadot
We willen op deze pagina toch nog even terugkomen op het bijzondere oprichtingsverhaal van Polkadot. Onder de oprichters bevindt zich dus Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum. Wood is niet alleen mede-oprichter van Ethereum, maar ook de bedenker van de programmeertaal Solidity, die aan de basis ligt van alle smart contracts op het platform van Vitalik Buterin.
Het is dus niet zomaar iemand die besloot om de deur bij Ethereum achter zich dicht te trekken en zich op een nieuw project te richten. Tot nu toe heeft Wood met Polkadot nog niet het succes waar hij op hoopte, maar wat niet is kan nog komen en in deze industrie kan dat heel snel komen. Aan de andere kant blijft het risicovol om te investeren in kleinere projecten als Polkadot.
Wood begon rond het jaar 2016 te werken aan zijn idee voor Polkadot als een “sharded” versie van Ethereum. Dat is de technologie die we eerder bespraken, waarmee het mogelijk is om de blockchain in kleine delen op te hakken en een grotere transactiecapaciteit te behalen. Hoewel Wood twee mede-oprichters had bij het project, wordt hij over het algemeen gezien als het brein achter de operatie.
Hoe kan ik het Polkadot nieuws gebruiken?
Het Polkadot nieuws is een manier om volledig op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom dit project. Dit kun je doen als investeerder in Polkadot, maar ook als je investeert in concurrerende projecten is het handig om het nieuws over Polkadot in de gaten te houden. Het kan zomaar zijn dat een project als Polkadot erin slaagt om de stappen te zetten waar anderen momenteel nog aan werken.
Verder is het ook interessant om technische analyses over Polkadot door te nemen, die ook regelmatig op ons platform te vinden zijn. Je kunt onze redactie erop vertrouwen dat alles wat je over Polkadot moet weten zo snel mogelijk op de website te vinden is.