Newsbit

Wat is Cardano? (ADA)

Cardano (ADA) is tevens een cryptomunt op basis van blockchain-technologie. Deze munt is decentraal, open source en vormgegeven door een groep bekende mensen. Het bijzondere van cardano is dat de voormalig CEO van Ethereum, Charles Hoskinson, dit project begeleidt. Hierdoor heeft ethereum er een niet de onderschatten concurrent bij. Volgens het ADA team, is ADA de meest nauwkeurige ontworpen cryptomunt tot op dit moment.

Tip: Hieronder vind je een video die in 8 minuten uitlegt wat Cardano precies is.


Waar kan ik Cardano voor gebruiken?

Zoals hierboven al te lezen is, lijkt Cardano wel een beetje op Ethereum. Dit komt omdat Cardano ook met smart contracts werkt. Hierdoor kun je als ontwikkelaar je eigen software en apps op het Cardano netwerk ontwikkelen. Het doel van Cardano is dat haar gebruikers op een veilige manier betalingen uit kunnen voeren en contracten op kunnen stellen.


Hoe verschilt Cardano van de concurrentie?

Cardano is vrij verschillend van Bitcoin. Zo werkt Cardano met smart contracts. Dat betekent dat er verschillende apps op het Cardano netwerk ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast is de transactiesnelheid van Cardano vele malen sneller.

Als je Cardano vergelijkt met andere cryptocurrencies kom je al gauw tot de conclusie dat Ethereum er redelijk veel op lijkt. Zo maakt Ethereum ook gebruik van smart contracts. Echter is Cardano, volgens de ontwikkelaars, geavanceerder en verder ontwikkeld dan Ethereum.


De Cardano koers

 De Cardano koers is zeer bewegelijk. Zo kan de Cardano koers van de een op de andere dag 30% stijgen of dalen. Tegenover de Bitcoin koers en de Ethereum koers is de Cardano koers nog een stuk beweeglijker. De Cardano koers is net zoals de bitcoin koers afhankelijk van een aantal belangrijke factoren namelijk:

  • Nieuwe updates.
  • Samenwerkingen met bedrijven.
  • Nieuws over de acceptatie van Cardano en andere cryptocurrencies.

In de grafiek hieronder vind je een live grafiek. Hierin kun je de gehele koersverloop van Cardano bekijken. In de jaarlijkse grafiek is goed te zien dat Cardano in januari 2018 haar hoogtepunt mee maakte. De ADA koers lag op dat moment rond de $1.20.


Waar kun je Cardano kopen?

Wil jij Cardano kopen? Er zijn een aantal sites waar je Cardano kunt kopen. Wij hebben voor jou de beste sites voor het kopen en verkopen van Cardano op een rijtje gezet. Wil je meer weten over de verschillende exchanges? Druk dan op de exchange waar jij meer over wilt weten.


Wie is de oprichter van Cardano?

De oprichter van Cardano is Charles Hoskinson. Charles Hoskinson was ook een oprichter van Ethereum, maar is nu voledig gefocust op Cardano.

Jeremy Wood is ook een bekende naam die nu bij Cardano werkt. Samen met Charles Hoskinson is hij overgekomen van Ethereum om het Cardano team op te starten. Dit team valt onder het bureau genaamd IOHK.


Wat zijn de voordelen van Cardano?

Ben jij benieuwd naar de voordelen van Cardano? Hieronder vind jij de 4 belangrijkste voordelen van deze cryptocurrency.

1. De veiligheid
Bij Cardano staat veiligheid hoog in het vaandel. Het team doet er alles aan om het netwerk zo veilig mogelijk te maken. Op dit moment wordt Cardano door de experts gezien als 1 van de veiligste cryptocoins.

2. Aanpassingsvermogen
Voor het Cardano team is het heel makkelijk om aanpassingen te maken. Voor Cardano is het namelijk niet nodig om de munt te verbeteren door hardforks. De munt hoeft zich in tegenstelling tot Bitcoin dus niet te splitsen. Hierdoor kan de techniek achter Cardano veel sneller verbeterd worden.

3. De schaalbaarheid
Cardano is gemaakt om zo schaalbaar mogelijk te zijn. Cardano maakt namelijk gebruik van side chains. Deze bestaan naast de headchain van Cardano. Hierdoor is het mogelijk om elk formaat project te starten op het netwerk van Cardano. Zo is het voor Cardano mogelijk in de toekomst zo’n 250 transacties per seconde uit te laten voeren.

4. Lage transactiekosten
De transactiekosten van het gebruiken en versturen van Cardano zijn erg laag, namelijk maar 0.05$ per transactie. Bij Bitcoin kunnen de transactiekosten oplopen tot 40$ per transactie.


Wat zijn de nadelen van Cardano?

1. Alles is virtueel.
Cardano is net zoals Bitcoin geheel virtueel. Dit is voor veel mensen een nadeel. We zijn toch nog een beetje angstig dat het virtuele geld zomaar kan verdwijnen. We hebben niks tastbaars om aan vast te houden.

2. Nog niet volledig geaccepteerd / Verbannen door overheid?
Net als elke andere crypto’s is Cardano nog niet volledig geaccepteerd. Net zoals bij Bitcoin zijn overheden van verschillende landen bang dat cryptocurrencies het hele financiële systeem omverwerpen. De overheid heeft namelijk geen inzicht en grip op cryptocurrency. Doordat deze overheden geen controle op crypto hebben, is er een kans dat Cardano en andere cryptocurrencies verbannen worden.

3. De munt is relatief onbekend
Doordat Cardano vrij nieuw is, is er ook relatief weinig informatie over beschikbaar of alleen heel erg technische informatie waar veel mensen niet mee overweg kunnen. Daarnaast ontbreken er bijvoorbeeld tutorials en documentatie om (nieuwe) ontwikkelaars te kunnen helpen. De grote menigte weet niet of nauwelijks wat Cardano is. Daardoor wordt er nog niet volledig van het potentieel van Cardano gebruik gemaakt.

4. Andere munten zoals Ethereum zijn verder ontwikkeld
Doordat Cardano relatief nieuw is, betekent dit ook dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Ethereum, waar Cardano wel een beetje op lijkt, is al een stuk verder ontwikkeld. Hierdoor vinden veel mensen dit een interessantere oplossing.

 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top