Europa, EU
Regulatie

EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving

Het Europees Parlement heeft onlangs nieuwe wetgeving goedgekeurd die gericht is op het bestrijden van geldwitwassen binnen de cryptosector. De nieuwe regels leggen formele due diligence-verplichtingen op aan cryptocurrency-bedrijven en vereisen verbeterde identiteitscontroles en klantenonderzoek.

Verdachte activiteiten moeten actief gemeld worden bij autoriteiten

Deze wetgeving, aangenomen op 24 april, heeft invloed op aanbieders van crypto-activadiensten (CASP’s), waaronder gecentraliseerde crypto-exchanges en crypto-vermogensbeheerders. Deze partijen moeten nu verdachte activiteiten actief melden bij de autoriteiten onder de strengere Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving.

MiCA, een regelgevend kader van de Europese Unie dat sinds juni 2023 van kracht is, zal tegen het einde van het jaar volledig afdwingbaar zijn. Het doel van MiCA is om een uniform toezichtskader te bieden voor digitale activa en hun markten.

De nieuw opgerichte Authority for Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism (AMLA) zal toezicht houden op de implementatie van deze regel. Het hoofdkantoor van AMLA zal in Frankfurt, Duitsland, gevestigd worden.

Hoewel de wet nog formeel moet worden aangenomen door de Raad en gepubliceerd in het EU Office Journal, verwacht Patrick Hansen, EU-strategie- en beleidsdirecteur bij Circle, dat het pakket officieel door de Raad van de EU zal worden aangenomen en binnen drie jaar in werking zal treden.

Definitieve versie van regelgeving beschreven als “positief resultaat”

Volgens Hansen zullen de CASP’s moeten voldoen aan de standaard Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) procedures, die al verplicht zijn voor alle crypto-exchanges en aanbieders van bewaarwallets in de EU onder de bestaande wetgeving.

Hansen beschreef de definitieve versie van de regelgeving als een “positief resultaat” voor de cryptosector, aangezien eerdere voorstellen voor een veel strengere aanpak pleitten, die KYC voor zelfbewaarde wallets zou hebben vereist. Hij prees de industrie voor het bepleiten van een risico-gebaseerde benadering, die uiteindelijk tot consensus heeft geleid.

Recente ontwikkelingen in de wetgeving omvatten ook het schrappen van een limiet van 1.000 euro op cryptocurrency-betalingen vanuit zelfgehoste wallets, wat een belangrijk aspect is van de nieuwe AML-wetten.

Ripple nieuws

Ripple (XRP) kondigt nieuwe samenwerking aan
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Oplopende spanningen in Ripple-SEC rechtszaak door geschil over deskundige getuigenis
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC