BTC Crash
Bitcoin

Bitcoin koers noteert achtste rode week op rij

De Bitcoin koers is voor de achtste week op rij in het rood geëindigd, wat een absoluut record is. In 2014 handelde Bitcoin ooit eens 6 weken op rij in het rood, maar in 2022 hebben we inmiddels de achtste rode week gehad.

Het lukt Bitcoin maar niet om zich te herpakken. Op het moment van schrijven handelt de grootste cryptocurrency van de markt op 30.500 dollar. Vanaf het begin van het jaar gemeten betekent dat een min van 33,84 procent en voor de afgelopen maand een min van 22,43 procent.

BTCgrafiek
BTC 1 week per candle – Bron: Tradingview

Macro-economische omstandigheden en Terra teisteren de Bitcoin koers

Er zijn twee factoren die de Bitcoin koers de afgelopen weken geteisterd hebben. In eerste instantie spelen de macro-economische omstandigheden een grote rol. Wereldwijd hebben landen te kampen met een veel te hoge inflatie. Hierdoor moeten centrale banken ingrijpen en de rente drastisch verhogen om de inflatie te bevechten. Een hogere rente betekent dat de financieringskosten voor individuen en bedrijven omhooggaan en dat heeft een drukkend effect op de economie.

Helaas lukt het Bitcoin nog niet om aan de wrok van de wereldeconomie te ontsnappen. Daarnaast is het je vast niet ontgaan dat het Terra-ecosysteem ten onder is gegaan. Als eerste verloor de UST-stablecoin de koppeling met de Amerikaanse dollar en moest Terra hun Bitcoin-reserves verkopen. Dat, in combinatie met de paniek rondom het protocol, zorgde voor een algehele crash van de markt.

Bitcoin als hedge tegen inflatie?

Ondanks dat Bitcoin te boek staat als een ‘hedge’ of bescherming tegen inflatie is de activa al meer dan 30 procent kwijt sinds het begin van 2022. Daarmee presteert BTC in lijn met bijvoorbeeld de tech-aandelen van de Nasdaq-100 die het ook lastig hebben in dit klimaat. Dat lijkt weer gekoppeld te zijn aan het beleid van centrale banken die het de techbeurs behoorlijk moeilijk maken met de hogere rentes.

De angst in de markt is momenteel in ieder geval hoog. Op 17 mei bereikte de bekende Fear and Greed Index een dieptepunt van 8/100. Dat markeert het laagste niveau sinds de Coronacrash van maart 2020. Daarmee begeeft de markt zich nu in ‘extreme angst’ en heeft Bitcoin het lastig om ook maar een kleine rally te starten.

Bitcoin nieuws

De Amerikaanse overheid heeft nu $13,82 miljard aan Bitcoin
Aandelen Bitcoin miner Marathon Digital schieten 18% omhoog
Bitcoin bereikt mijlpaal: 1 miljard transacties uitgevoerd
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?