failliet
Regulatie

‘Signature Bank begreep de risico’s van crypto niet’

Het onderzoek naar het omgevallen Signature Bank is begonnen en lijkt in eerste instantie vooral te wijzen op een kwestie van slechte liquiditeitsomstandigheden en matig management. Martin Gruenberg, de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), gelooft dat de bank vooral verkeerd zat bij het inschatten van de risico’s op de cryptomarkt.

Volgens Gruenberg faalde Signature Bank om de risico’s in relatie tot de crypto-industrie voldoende in kaart te brengen. Met name de kwetsbaarheid die ontstond als gevolg van het lastige jaar 2022.

‘Het waren de rentes’

Overigens is niet iedereen het eens met het oordeel van Gruenberg. Wat dacht je bijvoorbeeld van voormalig Silicon Valley Bank CEO Greg Becker, die de schuld legt bij de renteverhogingen van de Federal Reserve. Uiteindelijk zorgden de renteverhogingen inderdaad voor de problemen, maar je kunt je afvragen of het aanvaardbaar is om de schuld volledig buiten jezelf te leggen.

Als bankier moet je weten dat het mogelijk is dat de Federal Reserve een keer in de positie komt dat ze op een hoge inflatie moeten reageren. Zeker als de rentes gedurende een lange periode op een kunstmatig laag niveau worden gehouden, wat de afgelopen tien jaar het geval was.

Volgens Becker zou “geen bank dat overleven.” Dat lijkt Gruenberg van de FDIC niet meteen tegen te spreken. Wel geeft hij aan dat banken met 100 miljard dollar of meer aan assets onder beheer wellicht wat “speciale aandacht” verdienen in de toekomst. Het is echter nog maar de vraag of dat zou helpen.

Is de bankencrisis voorbij?

De grote vraag op dit moment is of de bankencrisis voorbij is. Als je kijkt naar de uitspraken van Becker van SVB, dan zou je zeggen van niet. Hij wijt het omvallen van zijn bank immers aan de renteverhogingen van de Federal Reserve en die zijn nog niet klaar met hun campagne.

Het is mogelijk dat ze in juni op de pauzeknop drukken en de rente op het huidige niveau houden. Maar op dit moment staat de rente op een relatief hoog punt. Sterker nog, Bitcoin heeft in zijn complete geschiedenis nog nooit zulke hoge rentes gezien.

Hoe langer de rente op dit verhoogde niveau blijft, hoe lastiger sommige banken het zullen krijgen. Wat dat betreft is het heel lastig om te zeggen of de bankencrisis nu al volledig voorbij is. Op basis van de omstandigheden zou je zeggen van niet, maar we wachten het af.

Bitcoin nieuws

De Amerikaanse overheid heeft nu $13,82 miljard aan Bitcoin
Aandelen Bitcoin miner Marathon Digital schieten 18% omhoog
Bitcoin bereikt mijlpaal: 1 miljard transacties uitgevoerd
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC