Amerika, bitcoin
Bitcoin, Regulatie

Bitcoin handelt zijwaarts, investeerders wachten op uitkomst schuldplatfond VS

De koersactie op Bitcoin is de afgelopen dagen misschien een beetje saai, maar dat lijkt alles te maken te hebben met het Amerikaanse schuldplafond. Op dit moment is er nog geen duidelijkheid en zijn de onderhandelingen over de verhoging van het schuldplafond in volle gang in het Congres.

Bij die onderhandelingen staan de Democraten in de vorm van de administratie van president Joe Biden natuurlijk lijnrecht tegenover de Republikeinen.

Minimaal risico op faillissement

Volgens Edward Moya van Oanda is er een minimale kans op een faillissement van de Verenigde Staten, maar als dat zou gebeuren is dat een slechte zaak voor de markten. Op dit moment handelt Bitcoin in de range van 26.500 dollar tot 30.000 dollar in afwachting van meer nieuws over deze ontwikkeling.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw verhoogde de Amerikaanse overheid echter 78 keer het schuldplafond. Wat dat betreft lijkt de kans klein dat ze ditmaal niet op dezelfde knop drukken en de overheid toestemming geven om over het oude schuldplafond heen te gaan.

Je kunt je ook afvragen waar het schuldplafond überhaupt voor dient als deze in de afgelopen 70 jaar toch al 78 keer verhoogd is. Het lijkt wat dat betreft vooral om een wassen neus te gaan, die voor onzekerheid in de markt zorgt en daar zit niemand op te wachten.

Begin juni

Zoals het er nu naar uitziet is de Amerikaanse schatkist begin juni leeg als er niet snel een akkoord komt. Als er wel een akkoord komt, dan heeft de Amerikaanse overheid er niet ineens geld bij. Dan mogen ze weer extra lenen om hun schulden mee te financieren.

Wat dat betreft is het verhogen van het schuldplafond geen goede ontwikkeling voor de koopkracht van de Amerikaanse dollar, maar wellicht wel voor Bitcoin en andere risico-assets.

De absolute schaarste van Bitcoin maakt de digitale munt natuurlijk een aantrekkelijk middel voor investeerders om zich in te verstoppen. Waar goud nog een inflatie van 1 tot 2 procent per jaar kent, komen er van Bitcoin maar maximaal 21 miljoen op de markt.

Goud heeft in die zin geen maximum of in ieder geval geen maximum wat we op dit moment kennen. Want er zit natuurlijk wel een beperkte hoeveelheid goud in de aardkorst, daar valt niet over te twisten.

Bitcoin nieuws

Crypto analisten waarschuwen: Bitcoin nog niet uit de gevarenzone
Crypto-analist: Niet bullish over Bitcoin tot koers $70.000 bereikt
Bitwise CIO noemt Bitcoin ETFs een groot succes en is enorm bullish
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten