Bitcoin

Bitcoin-mining in China ging al sterk achteruit vóór optreden van overheid

Uit een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) bleek dat het aandeel van China in mining daalde van 75,5% in september 2019 tot 46% in april 2021.


De enorme energieconsumptie van Bitcoin

Het onderzoek onthulde ook dat Kazachstan nu het op twee na belangrijkste Bitcoin (BTC)-miningland is. Miners verdienen geld door nieuwe Bitcoins te maken, maar de gebruikte rekenkracht kost veel energie. Ze controleren Bitcoin-transacties in ruil voor een kans om de digitale valuta te verwerven. De wereldwijde mining vereist enorme rekenkracht. Deze verbruikt op zijn beurt enorme hoeveelheden elektriciteit en draagt daardoor aanzienlijk bij ​​aan de wereldwijde uitstoot.

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index van de CCAF laat zien dat Bitcoin op het moment van schrijven bijna net zoveel elektriciteit per jaar verbruikte als Colombia.


Miners migreren

In juni hebben de Chinese autoriteiten krachtig opgetreden tegen Bitcoin. Autoriteiten vertelden banken en betalingsplatforms om te stoppen met het ondersteunen van digitale valutatransacties waardoor de prijzen kelderden. De gegevens van de CCAF hebben betrekking op een periode vóór het harde optreden, maar het toont aan dat het aandeel van China in de wereldwijde mining-kracht al aanzienlijk aan het afnemen was vóór de actie van de Chinese autoriteiten.

De Cambridge-onderzoekers merkten op dat het harde optreden, eenmaal uitgevoerd, er in feite toe leidde dat alle Chinese mining- kracht “van de ene dag op de andere verdween, wat suggereert dat miners en hun apparatuur in beweging zijn”. Verschillende experts zeggen dat de miners zeer mobiel zijn.

“Miners verpakken zeecontainers met miningplatforms, zodat het in feite mobiele computerdatacenters zijn en ze proberen die nu uit China te verschepen”. Zo vertelde David Gerard, auteur van Attack Of The 50 Foot Blockchain.

Het is niet duidelijk waar ze heen gaan, maar zelfs vóór het harde optreden veranderde de geografie van mining. Kazachstan, een land rijk aan fossiele brandstoffen, zag de mining bijna verzesvoudigen. Het aandeel steeg van 1,4% in september 2019 tot 8,2% in april 2021. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel wordt 87% van de Kazachstaanse elektriciteit “opgewekt uit fossiele brandstoffen”. Hierbij is steenkool goed voor meer dan 70% van de opwekking. Het land is nu de op twee na grootste miner van Bitcoins, na de VS, die zijn aandeel in de wereldwijde mining-kracht ook aanzienlijk zag stijgen – tot 16,8%.


Milieu-impact van mining

De gegevens onthulden ook de nauwe banden tussen bronnen van goedkope elektriciteit en Bitcoin-mining. Onderzoekers vonden een seizoensgebonden miningbeweging tussen Chinese provincies als reactie op de beschikbaarheid van hydro-elektrische energie, zo werd gesuggereerd.

De mining verplaatste zich van de kolengestookte noordelijke provincie Xinjiang in het droge seizoen naar de waterrijke zuidelijke provincie Sichuan in het regenseizoen. De onderzoekers merkten op dat “deze seizoensmigratie het energieprofiel van Bitcoin-mining in China aanzienlijk heeft beïnvloed”. Ze voegden eraan toe dat het “de complexiteit van het beoordelen van de milieueffecten van mining” illustreerde.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App:

appstore
playstore

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?