Newsbit

Bitcoin prijs

Hoe handel je in Bitcoin zonder grote risico’s?

Bitcoin prijs

Bitcoin, de eerste cryptocurrency ter wereld, wordt door velen gezien als de meest waarschijnlijke kanshebber om de strijd aan te gaan tegen traditionele (ofwel fiat) valuta’s als de euro of de dollar. Als anderen wordt het als een ‘safe haven’ gezien en wordt het vergeleken met goud. Maar hoe handel je nou eigenlijk in Bitcoin, maar dan zonder de grote risico’s? Je leest het allemaal hier.


Kies de juiste manier voor jou

Over het algemeen gesteld zijn er twee manieren om Bitcoin (BTC) te gebruiken, namelijk door de cryptocurrency, of een (klein) gedeelte hiervan, te kopen in de hoop dat de waarde hiervan omhoog gaat. Door deze vervolgens op een hogere waarde dan de aanschafwaarde te verkopen, wordt winst gemaakt. Een andere manier is door te speculeren over de waarde van de cryptocurrency, maar zonder zelf ooit maar een (gedeelte van de) token te bezitten. Dit is hoe CFD’s te werk gaan.

Met beide manieren kan winst worden behaald, kies dus de manier waar jij je het prettigst bij voelt.


Exchange of broker?

Heb jij ervoor gekozen om een (gedeelte van) Bitcoin aan te schaffen? Dan kan dit via een cryptocurrency exchange of via een crypto broker.

Cryptocurrency exchanges werken eigenlijk op vrijwel identieke wijze als traditionele exchanges, waardoor beleggers de cryptocurrencies aan elkaar kunnen kopen en verkopen (verhandelen). Cryptocurrency exchanges staan in veel gevallen echter nog wel in de kinderschoenen; er mist namelijk nog een goede regelgeving.

Een cryptocurrency broker kan worden gezien als soort tussenpersoon. Waar je bij een cryptocurrency exchange cryptocurrencies van andere gebruikers koopt, verkoopt een broker jou cryptocurrencies, zoals de Bitcoin. Hierdoor kunnen de prijzen tussen cryptocurrency exchanges en brokers ver uit elkaar liggen. Toch kan een broker gebruiksgemak bieden. Kies dus een exchange of broker uit die past bij jou behoeften.


Kenmerken Bitcoinprijs

Door de hoge volatiliteit van de Bitcoin, kan het handelen hierin erg risicovol zijn. Binnen enkele minuten kan de prijs significant veranderen, zowel in positieve richting als negatief. Het verschil met Bitcoin-markt en de traditionele markt is dat de Bitcoin markt 24 uur per dag, 7 dagen per week open is en er gehandeld kan worden. Een grote prijsverandering kan dus letterlijk altijd plaatsvinden, ook ’s nachts in het weekend.

Hiernaast heeft Bitcoin nog een aantal kenmerken die van invloed kunnen zijn op de prijs. Zo is er een beperkt aanbod van Bitcoin tokens, namelijk 21 miljoen. Deze staat vast en kan hiermee niet worden aangepast. Naar verwachting zullen deze tokens tussen 2035 en 2040 volledig gemined zijn.

Ook beïnvloed de totale marktwaarde van Bitcoin de prijs. Mocht deze in een positieve trend zitten, zouden mogelijk mooie winsten kunnen worden geboekt. Zit die in een negatieve trend? Dan worden mogelijk verliezen geboekt. Dit moet dus goed in de gaten worden gehouden.

Tevens zit Bitcoin in een adoptiefase. ’s Werelds eerste cryptocurrency heeft hier nog een inhaalslag te maken; het moet wereldwijd door bedrijven worden omarmd om een echt grote impact te krijgen. Alhoewel steeds meer bedrijven dit doen, staat het hier nog in de kinderschoenen.

Tot slot zijn er een aantal belangrijke gebeurtenissen die mogelijk ernstige gevolgen hebben voor de top cryptocurrency. Zo moet er allereerst een regelgeving worden ontwikkeld. Afhankelijk van hoe deze eruit gaat zien, kan dit potentieel slecht zijn voor de top crypto. Ook de beveiliging van het netwerk speelt een belangrijke rol. Deze moet hoog zijn, wil het gebruikt worden door externe partijen. Ook de Bitcoin halving speelt een belangrijke rol. Wat gaat dit doen met de prijs? Is dit al ingecalculeerd? Hier moet allemaal rekening mee worden gehouden.


Strategie

Vervolgens moet een strategie worden bepaald. Zo zijn er verschillende mogelijke strategieën. Om het wat eenvoudiger te maken worden hier een aantal belangrijke strategieën benoemd.

Buy-Hold-Sell

De eerste strategie is de buy-hold-sell strategie, tevens de meest eenvoudige strategie. Met deze strategie koop je jou Bitcoin voor prijs X. Vervolgens probeer je deze op een later moment voor een hogere prijs te verkopen. In de tussentijd laat je jou cryptocurrency met rust; je doet er niks mee. Deze manier van handelen is niet actief; er kunnen meerdere jaren zitten tussen de aankoop van de cryptocurrency en de verkoop hiervan.

Daghandelen

Ook kan je ervoor kiezen om te gaan daghandelen. Met deze strategie neem je een positie in op basis van korte termijnbewegingen, die je aan het einde van de dag afsluit. Hierdoor is het van belang om up-to-date te zijn met alle nieuwtjes en feitjes die zich in de markt afspelen en is een actieve manier van handelen.

Scalping

Met deze strategie plaats je als handelaar frequente transacties, maar dan op kleine koersbewegingen. Dit kan meerdere keren per dag plaatsvinden. Hierdoor is dit een enorm actieve manier van handelen.

Handelen met bots

Tot slot kan er gekozen worden om te handelen met een handelsbot. Deze bot automatiseert het handelen voor jou. Jij geeft van tevoren variabelen op, die de bot vervolgens voor jou uitvoert. Het resultaat? Jij hoeft niks uit te voeren. Let op; deze manier brengt mogelijk extra risico’s met zich mee doordat de bot erg specifiek moet worden ingesteld. Deze methode is niet voor iedereen even geschikt.


Handelen in Bitcoin

Wil jij nu gaan handelen in Bitcoin? Bouw dan allereerst jou persoonlijke handelsplan. Kies eerst de manier waarop jij Bitcoin wil gebruiken. Kies vervolgens een exchange of broker naar keuze. Pas een strategie toe die bij jou past. Plaats tot slot jou order; koop jou (eerste) Bitcoin!


Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top