Registreer bij Bitvavo, handel €1000 gratis en krijg €10 bonus!
De afgelopen maanden staan onmiskenbaar in het teken van de renteverhogingen van de Federal Reserve en de speculatie over een recessie die volgens de analisten ook al even in de lucht hangt. Tot nu toe bleef de werkloosheid met de huidige 3,4 procent echter extreem laag, maar inmiddels lijkt er sprake van een negatieve doorbraak op de arbeidsmarkt.
Het aantal werkloosheidsclaims is door de 250.000 stuks gebroken en lijkt bezig aan een opwaartse trend. Ook de grondstoffenprijzen lijken te bevestigen dat er sprake kan zijn van een recessie.
Wat is er aan de hand?
In principe is er met deze piek in het aantal werkloosheidsclaims naar 264.000 stuks nog geen sprake van een recessie. Sterker nog, dat getal is nog relatief laag. Maar als de trend op deze manier doorzet en het aantal nieuwe werklozen per week de 300.000 overstijgt, dan begint het steeds meer op een recessie te lijken.

Mijn verwachting is dat we met het verstrijken van de tijd de werkloosheid op zullen zien lopen. In eerste instantie is dat wat de Federal Reserve wil, omdat ze daarmee de inflatie nog verder kunnen onderdrukken. Een hogere werkloosheid betekent simpelweg dat mensen minder uitgeven.
Aan de andere kant moet dat natuurlijk niet te ver doorschieten. Het kan ook zijn dat de werkloosheid te hoog wordt, waardoor er sprake is van een heftige recessie. In dat geval zal de Federal Reserve inspringen met renteverlagingen. Wat dat betreft zijn ze op dit moment bezig aan een gigantisch lastige balansact.
Wanneer komt de recessie?
Vrijwel iedere analist voorspelt op dit moment een recessie, maar de vraag is wanneer die precies komt. Dat zal namelijk het moment zijn waarop veel risico-assets waarschijnlijk een nieuwe slag omlaag maken. Het zou mij benieuwen als Bitcoin aan die ellende weet te ontsnappen de komende maanden.
In theorie is Bitcoin een beschermingsmiddel in tijden van economische rampspoed, maar op dit moment verwacht ik dat mensen vooral naar fiatgeld vluchten. Daar moeten we immers de rekeningen mee betalen.
Om te kunnen voorspellen wanneer de recessie begint zou de financiële industrie wat hints kunnen geven. Met name de bankensector is vaak een leidende indicator voor recessies. Op dit moment is er sprake van een omgekeerde rentecurve (inverted yield curve) wat ten koste gaat van de winstgevendheid van banken.
De kosten voor banken om leningen te financieren zijn hoger dan de opbrengsten. Als gevolg daarvan doen banken moeilijker over het uitlenen van geld, met als gevolg dat er minder geld in omloop komt, de consumptie daalt en bedrijven in de problemen komen en dus… een recessie.

De bovenstaande grafiek geeft de prestaties van de regionale banken over de afgelopen maanden weer. Op basis daarvan zou je zeggen dat de recessie niet lang meer op zich kan laten wachten.
Regulatie nieuws

Kan Amerika zijn rekeningen nog betalen na 1 juni?
Als de Amerikaanse overheid intern niet snel tot een akkoord komt, dan kan het waarschijnlijk op 1 juni zijn rekeningen niet meer betalen.

Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins
Het Europees Comité voor systeemrisico’s heeft een waarschuwing afgegeven op de potentiële risico’s van stablecoins.

Presidentskandidaat DeSantis belooft Bitcoin te beschermen als hij verkozen wordt
Tijdens een gesprek beloofde DeSantis dat hij de status van Bitcoin zou beschermen als hij tot president gekozen werd.
Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kylie Chiseul Kim, een van de advocaten van Ripple Labs heeft een verzoek ingediend om zich uit de zaak terug te trekken.

Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Terwijl Shiba Inu-investeerders blijven discussiëren over de mogelijkheid dat de munt $0,01 bereikt, geeft Bard AI van Google een antwoord op die vraag.

Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren
De crypmarkt lijkt zich in een neerwaartse spiraal te bevinden, waarbij de belangrijkste cryptomunten flinke dalingen ervaren.