Ethereum

 
 

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is zoals bijna elke andere cryptocurrency, een softwareplatform dat is gebouwd op de blockchain technologie. De munt die aan het Ethereum software vastzit wordt ether genoemd. Deze munt is nodig om de zogenoemde contracten op te stellen. App-ontwikkelaars betalen met ethers voor de transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk. Naast deze betalingen is ether een munt die volop wordt verhandeld. De Ethereum koers is in het jaar 2017 explosief gestegen.

Tip: Hieronder vind je een video die jou gemakkelijk en snel uitlegt wat Ethereum is.


Waar wordt Ethereum voor gebruikt?

Ethereum wordt en gaat steeds meer gebruikt worden om nieuwe apps te maken. Het is voor ons allemaal mogelijk om de Ethereum software te gebruiken om deze apps te maken. Op dit moment zijn er al duizenden ontwikkelaars bezig met het maken van apps met Ethereum. Denk bijvoorbeeld aan een chat-app of opslagdiensten.

Naast deze apps is het ook mogelijk om digitaal contracten af te sluiten. Dan vraag je jezelf vast af: Wat voor contracten? Je kunt bijvoorbeeld denken aan een verkoopakte die in het Ethereum netwerk wordt bijgehouden. Hierdoor is een tussen dienst als een notaris niet langer nodig. Al deze apps staan nu nog in de kinderschoenen.

Echter is het in de toekomst zeker mogelijk dat de apps via het Ethereum netwerk serieuze concurrentie voor banken, social media netwerken of notarissen gaat zijn. Het verschil met de Bitcoin is dus dat Ethereum niet bedoeld is om ooit mee in de winkel te betalen. Het is bedoeld als brandstof voor het cryptocurrency en blockchain netwerk.


Wat is het verschil tussen Ethereum en Bitcoin?

We hebben net al kunnen lezen dat Ethereum toch wel fundamenteel anders is dan Bitcoin. Zo zijn de mogelijkheden van de Ethereum blockchain veel groter dan die van de Bitcoin blockchain. Dit komt omdat Ethereum veel sneller en verfijnder is dan de Bitcoin.

Daarnaast kun je met Ethereum niet alleen de muntwaarde naar iemand toesturen, je kunt ook codes toevoegen en bestanden versturen via de Ethereum blockchain. Doordat dit allemaal mogelijk is via dit netwerk is fotogigant Kodak ook een samenwerking aangegaan met Ethereum. Er wordt al een hele lange tijd geklaagd over dat de Bitcoin blockchain te sloom is.

ETH VS BTC: In de video hieronder vind je een animatie video die simpel uitlegt wat het verschil is tussen Ethereum en Bticoin.


De Ethereum koers

 De Ethereum koers is eigenlijk zoals elke andere cryptocurrency erg bewegelijk. Zo kan de Ethereum koers van de een op de andere dag 20% stijgen of dalen. Toch wordt Ethereum gezien als een redelijk stabiele cryptocurrency. De Ethereum koers is net zoals de Bitcoin koers afhankelijk van een aantal belangrijke factoren namelijk:

  • Nieuwe updates.
  • Samenwerkingen met bedrijven.
  • Nieuws over de acceptatie van Ethereum en andere cryptocurrencies.

In de grafiek hieronder zie je de Ethereum koers in een tijdsbestek van 2 jaar (let op deze koers is in dollars). In deze grafiek is goed te zien dat de Ethereum koers door de jaren heen substantieel is gestegen, maar ook flink is teruggezakt. Ethereum wordt door kenners gezien als de cryptomunt met de meeste potentie.

 
powered by Coinlib

Waar kun je Ethereum kopen?

Wil jij Ethereum kopen? Net zoals bij Bitcoin zijn er heel veel sites waar je Ethereum kunt kopen. Omdat er zo veel keuze is bij het kopen van ether zetten wij de beste sites om Ethereum te kopen en Ethereum te verkopen voor jou op een rijtje. Wil je extra uitleg over de verschillende crypto exchanges? Druk dan op de exchange waar jij meer over wilt weten.

 

Wie is de oprichter van Ethereum?

De oprichter van Ethereum is een russiche canadees genaamd Vitalik Buterin. Vitalik is een programmeur die 25 jaar oud is. Natuurlijk heeft Vitalik Ethereum ontwikkeld met een groot team van programmeurs over de hele wereld.
Ethereum is opgestart doormiddel van crowdfunding, waarmee 18 miljoen dollar opgehaald werd om dit project te ontwikkelen. In augustus 2015 was het zo ver en is Ethereum mede door Vitalik Buterin gelanceerd.


voordelen bitcoin

Wat zijn de voordelen van Ethereum?

Ben jij benieuwd naar de voordelen van Ethereum? Hieronder vind jij de 4 belangrijkste voordelen van deze cryptocurrency.

1. Flexibele & uitgebreide blokketen
De blokketen van Ethereum is zeer flexibel & uitgebreid. Hierbij is deze blokketen gemakkelijk te programmeren, waardoor Ethereum goed te gebruiken is voor het opzetten van slimme contracten. Tevens is Ethereum een zeer goed geschikt middel voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties.

2. De hoge snelheid
De blokketen van Ethereum is (zeer) snel in vergelijking met andere cryptocurrencies. Zo verwerkt Ethereum haar transacties bijvoorbeeld in ongeveer 15 seconden, in tegenstelling tot 10 minuten verwerktijd bij de Bitcoin.

3. De lage transactiekosten
De transactiekosten van het gebruik en versturen via Ethereum zijn vele malen lager dan andere cryptocurrency, zoals de Bitcoin, waar de transactiekosten relatief hoog zijn.

4. Ethereum is schaalbaar
De Ethereum blokketen is gemaakt om zo schaalbaar mogelijk te zijn. Hierdoor is het mogelijk om elk formaat project te starten op de blokketen van Ethereum. Zowel kleine als grote projecten kunnen hier prima terecht.


nadelen bitcoin

Wat zijn de nadelen van Ethereum?

Ethereum heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van andere cryptocurrencies maar ook ten opzichte van traditioneel geld.

1. Alles is virtueel.
Ethereum is net zoals Bitcoin geheel virtueel. Dit is voor veel mensen een nadeel. We zijn toch nog een beetje angstig dat het virtuele geld zomaar kan verdwijnen. We hebben niks tastbaars om aan vast te houden.

2. Nog niet volledig geaccepteerd / Verbannen door overheid?
Net als elke andere cryptocurrency is Ethereum nog steeds niet volledig geaccepteerd. Net zoals bij de Bitcoin zijn overheden van verschillende landen bang dat crypto’s het hele financiële systeem omverwerpen. Overheden hebben namelijk geen inzicht en grip op cryptocurrency. Doordat de overheid geen controle op crypto heeft, is er een kans dat Ethereum en andere crypto’s verbannen worden.

3. Uitgebreide blokketen
Doordat Ethereum gebruik maakt van een zo’n uitgebreide blokketen is het mogelijk om heel veel verschillende soorten projecten binnen deze blokketen te kunnen opzetten. Echter zal de effectiviteit hierdoor altijd lager zijn dan andere blokketens die ontworpen zijn voor een specifiek doel.

4. Het is nog relatief nieuw
Doordat Ethereum net als alle andere cryptocurrencies relatief nieuw is, is er ook relatief weinig informatie over beschikbaar. Hierdoor ontbreken er bijvoorbeeld tutorials en documentatie om (nieuwe) ontwikkelaars te kunnen helpen. Tevens is het voor veel mensen onduidelijk wat het precies inhoudt doordat er op dit moment nog maar weinig informatie over beschikbaar is.

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken