Bitcoin

Transacties op BTC-netwerk overstijgen PayPal-volume

Gisteren postte een twittergebruiker data waaruit blijkt dat het Bitcoin-netwerk dagelijks bijna $10 miljard in transacties verwerkt. Het totaal verplaatste vermogen op het netwerk (sinds 2009) is zo’n $11 biljoen, zo stelt de bron.


$10 miljard per dag

In de betreffende tweet schrijft twittergebruiker @100trillionUSD dat het dagelijks volume op het netwerk zo’n $10 miljard dollar bedraagt. Hiermee overstijgen BTC-transacties het volume van grote fiat-bedrijven als Paypal ruim. Het Amerikaanse platform voor online betalingen verwerkt dagelijks ‘slechts’ $2 miljard aan transacties. Uit zijn analyse blijkt bovendien dat het netwerk sinds 2009 een totaal van $11 biljoen verplaatste.

De twitter-analist gebruikt zijn Bitcoin-node om de data te verifiëren. Met het huidige dagelijkse volume overstijgt het BTC-netwerk dus gevestigde betaalproviders als PayPal, terwijl er nog altijd geen regulering is rondom de digitale valuta. De constante, hoge transactietotalen zijn een teken van aanhoudend vertrouwen onder gebruikers en Bitcoin-houders. Deze week berichtte Newsbit al dat ook miners niet onder de indruk lijken van de recente prijsdaling. Met hash rates op recordhoogtes en miljarden in transacties per dag lijkt het vertrouwen in het netwerk nog altijd intact.


Stock-to-flow Model

De gebruiker die de BTC-data postte is een bekende naam binnen de crypto-community op sociale media. Hij heeft momenteel zo’n 45.000 volgers en update hen regelmatig met nieuwe data van het netwerk. De analist, die op Twitter opereert onder de naam PlanB, heeft daarnaast een nieuw model ontwikkeld om BTC-prijzen te voorspellen. Hiervoor gebruikt PlanB de zogenaamde “stock-to-flow”(SF)-ratio, die onder andere ingezet wordt bij goudkoersen. Deze ratio zet de totale voorraad van een bepaald goed af tegen de aangeboden hoeveelheid per jaar. In het geval van weinig ‘supply’ en veel voorraad zal een prijs sneller stijgen: als er weinig voorraad is en veel nieuw aanbod, dan stijgt een prijs juist langzaam. De analist vat de theorie als volgt samen:

“De hypothese is dat schaarsheid (zoals wordt gemeten met het Stock-to-Flow-ratio) er rechtstreeks voor zorgt dat de waarde van een goed hoger wordt.”

Volgens dit model is de sterke prijsdaling van Bitcoin eerder deze week geen reden voor zorgen. Een andere twitteraar, genaamd Rob Wolfram, postte een grafiek waarop te zien is dat de koersdaling binnen de SF-marges van PlanB’s model bleef.

In een artikel over Bitcoin’s SF-ratio beschrijft de analist PlanB dat Bitcoin erg lijkt op goud. De huidige voorraad is vele malen groter dan het aanbod per jaar, en er zijn bepaalde noodzakelijke kosten om het te verkrijgen. Zowel BTC en goud hebben hierdoor een hoge SF-ratio. De waarde van Bitcoin is volgens PlanB daarom ‘inherent’: met andere woorden, de waarde is hoger omdat men kosten moet maken om het product te krijgen.

 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC