Bitcoin crash
Bitcoin

Waarom is de Bitcoin koers met 9% gedaald deze week?

De neerwaartse trend van Bitcoin zet zich voort, waarbij BTC nu rond de $27.300 wordt verhandeld, wat neerkomt op een daling van meer dan 9% in de afgelopen week. De daling van Bitcoin heeft de winsten van begin april, toen Bitcoin meer dan $30.000 waard was, geheel uitgewist en de waarde is gedaald tot onder de slotkoers van de vorige maand, die ongeveer $28.500 bedroeg.

De afgelopen week daalden ook andere grote cryptomunten, waarbij het merendeel van de top 10 grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, met uitzondering van stablecoins, deze week met dubbele cijfers afnam.

Waarom daalt de cryptomarkt?

Een versterkende Amerikaanse dollar lag ten grondslag aan de daling, met de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de benchmarkrente tijdens de komende rentevergadering in mei met nog eens een kwart basispunt zal verhogen. Een hoger renderende dollar maakt niet-renderende activa zoals cryptocurrencies en goud minder aantrekkelijk.

Schuldplafondcrisis

Een andere factor die naar verluidt speelt in de Amerikaanse economie is de schuldenplafondcrisis. De Amerikaanse schatkist heeft een historisch hoge schuld; de huidige schuld overschrijdt de schuldlimiet van $31,4 biljoen, terwijl er al voor ongeveer $31,46 biljoen aan leningen is aangegaan.

Het schuldplafond van de Amerikaanse Treasury is het maximale bedrag aan schulden dat de Amerikaanse overheid kan aangaan om haar financiële verplichtingen na te komen. Het Congres bepaalt het schuldplafond en een meerderheid van stemmen kan dit aanpassen.

Mocht het niet lukken om meer schulden aan te trekken, dan kan dit leiden tot een economische crisis in de VS, aangezien de regering de rentebetalingen op Amerikaanse staatsobligaties uitstelt.

Hoewel sommige Bitcoin-voorstanders van mening zijn dat de prijs van Bitcoin zou kunnen stijgen als het vertrouwen in de Amerikaanse economie afneemt, heeft de onmiddellijke reactie op een wereldwijde economische crisis voor veel onzekerheid op de markten gezorgd.

lage liquiditeit

Lage liquiditeitsomstandigheden hebben eveneens een belangrijke rol gespeeld bij prijsschommelingen op markten door relatief kleine orders. Vorige week leidden twee verkooporders op 20 april ter waarde van $5,97 miljoen tot een bearish uitbraak in de prijs van Bitcoin, aldus Riyad Carey, een onderzoeker bij Kaiko Data.

In een tweet wees Carey op de gevaren van “dunne orderboeken” en lage liquiditeitsomstandigheden die aanzienlijke dalingen veroorzaakten, als gevolg van orders ter grootte van ongeveer 199,2 BTC, ter waarde van $5,97 miljoen, met BTC op $30.000.

Dunne orderboeken houden in dat er relatief minder koop- en verkooporders zijn rond de handelsprijs op de markt, waardoor het voor grote handelaren eenvoudiger wordt om prijzen in beide richtingen te beïnvloeden.

Bitcoin nieuws

Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Bitcoin-ETF volumes op hoogste punt in 7 weken tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano