Bitcoin

Bitcoin is minder volatiel: grote investeerders tonen interesse

Nu de volatiliteit van Bitcoin (BTC) lijkt te dalen, zijn er steeds meer professionele investeerders die de digitale valuta als verrijking voor hun portfolio zien. De prijsschommelingen waren tot dusver een van de hoofdredenen voor investeringsbedrijven en familiefondsen om de boot af te houden. Het lijkt er op dat ook zij steeds meer de potentie van Bitcoin als investering zien. In de tussentijd houden politici en beleidsmakers halsstarrig vast aan het argument van volatiliteit als bezwaar tegen adoptie.


Commerciële investeerders tonen interesse

Commerciële investeerders, met name fondsen die grote vermogens beheren, zien steeds vaker de meerwaarde van Bitcoin als portfolio-aanvulling. Onder een deel van de ‘traditionele’ investeerders is de immense potentie van BTC en blockchain-valuta’s al jaren bekend. Een van de bekende voorbeelden is Tim Draper, de Amerikaan die vanuit de tech-sector in de crypto-wereld terecht kwam. Hij werd bekend door al in 2014 voor miljoenen in Bitcoin te investeren, wat een uitstekende keuze is gebleken. Joe Lubin werkte zelfs in de conservatieve bankensector voordat hij miljarden verdiende met zijn investering in het blockchain-platform Ethereum. Zij zijn slechts twee voorbeelden uit een lange lijst met professionele investeerders die het winstpotentieel van Bitcoin en crypto hebben omarmd.

Toch blijft de volatiliteit voor veel andere (grote) investeerders een reden om Bitcoin te negeren. Zij houden in veel gevallen vast aan traditionele investeringen als vastgoed, aandelen, en stabiel geachte valuta’s zoals de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. Dat geldt voor zakelijke investeringsmaatschappijen, maar evengoed voor beheerders van familievermogens. In beide gevallen wordt vaak gekozen voor een conservatief investeringsbeleid. Dit soort investeerders zijn niet uit op hoge winstmarges en vertrouwen daarom veelal op ‘ouderwetse’ investeringen, in plaats van nieuwe alternatieven zoals digitale valuta’s.

Het is ingewikkeld om inzicht te krijgen in de portfolio’s van de grootste familiefondsen en bedrijven in ons land. Hun investeringen zijn vaak zeer divers en verspreid over talloze markten en sectoren. Bovendien maken zij weinig tot niets bekend over specifieke investeringen en keuzes. Bij publieke investeerders ligt dat anders: zij moeten inzicht geven in hoe zij het beheerde vermogen verspreiden.


Bitcoin-pensioenfonds in aantocht?

In Nederland behoren de pensioenfondsen tot de allergrootste investeerders. Uit cijfers blijkt dat de grote pensioenfondsen samen zo’n €840 miljard aan geïnvesteerd vermogen hebben – net zo veel als het bruto binnenlands product. Het grootste fonds van allemaal, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), beheert de pensioenen van zo’n 2,8 miljoen Nederlanders. Het beheert in haar eentje een slordige €400 miljard in investeringen van huidige en voormalige overheidswerkers. Op de webpagina van het ABP staat kort beschreven hoe zij die gigantische som beheren:

“Als het met een bepaalde soort beleggingen, in een bepaalde bedrijfstak of in een bepaald land slechter gaat, willen we voorkomen dat ons beleggingsrendement daar sterk onder lijdt. Daarom beleggen we in meer dan 100 landen, in duizenden verschillende beleggingen. […] Door te beleggen verwachten we op de lange termijn een rendement te halen van gemiddeld meer dan 5% per jaar.”

Hoewel 5% rendement niet slecht is, is het toch lastig gebleken voor de fondsen om zulke winsten met conservatieve investeringen te behalen. Daarnaast lijken de economische vooruitzichten voor de komende jaren niet bijzonder positief. Toonaangevende media en politici (zelfs de Verenigde Naties) zien een economische recessie als een ‘serieus gevaar‘ voor 2020. In economisch barre tijden is het logischerwijs erg lastig om een stabiel rendement op investeringen veilig te stellen.

Ook komt er steeds meer druk op de pensioenfondsen doordat Nederland in rap tempo vergrijst. Datzelfde geld voor andere landen als Duitsland, Italië en bovenal Japan Waarom is dit relevant? Omdat er daardoor steeds meer geld nodig zal zijn om pensioenen te blijven verstrekken. Om dat te bereiken zullen fondsen een hoger investeringsrendement moeten halen. Bitcoin en cryptovaluta’s zijn een waardig alternatief voor matig renderende investeringen. In 2019 was BTC wederom het best presterende activum: de prijs zag ruim een verdubbeling gedurende dit kalenderjaar. Vergeleken met de S&P500 leverde Bitcoin over dezelfde periode ruim drie keer zoveel rendement.


Aandacht voor Bitcoin groeit

Het is voor investeringsfondsen dus zowel aantrekkelijk als noodzakelijk om investeren in Bitcoin te overwegen. Als zij in de toekomst willen voorkomen dat pensioenen gekort worden, zullen ook de grote fondsen voor andere (potentieel winstgevendere) investeringen moeten kiezen.

Een groot bezwaar van institutionele investeerders tegen Bitcoin is nog altijd de prijsvolatiliteit. Volgens velen is Bitcoin niet geschikt als geld of voor waardeopslag, vanwege de schommelingen in prijs. Dit is uiteraard een kenmerk van de crypto-markt. Sinds de BTC-prijs eind 2017 de hoogste koers ooit van $20.000 bereikte, zakte de koers terug naar net boven de $3000 in februari 2019 – een waardeverlies van 85% in 14 maanden tijd. Enkele maanden werd de lijn naar boven hervat tot $14.000, waarna er langzaam is afgezakt naar de huidige koers van rond de $8100. Die schommelingen schrikken investeerders af.

Echter neemt de volatiliteit de laatste maanden flink af, en dus lijkt dat argument niet langer helemaal geldig. Volgens data is de volatiliteit de afgelopen maand zo’n 4%, en over de afgelopen twee maanden zelfs 3,6%. De volatiliteit over een periode van een jaar is al sinds februari onder de 4% – niet direct een reden om Bitcoin af te wimpelen. Immers is het risico van volatiliteit in bijvoorbeeld de aandelenmarkt ook altijd aanwezig.


Mati Greenspan’s verwachtingen

Toch zijn veel professionals het er over eens dat Bitcoin een grote verrijking kan zijn voor investeringsportfolio’s. Vorige maand vertelde Mati Greenspan in een interview met Newsbit al dat hij verwacht meer grote investeerders te gaan zien in crypto. Volgens hem is het, mits met overwogen risico’s, een unieke investering die het rendement flink kan ophogen:

“Als je jaarlijks 10 tot 15 procent winst maakt op een portfolio doe je het erg goed op Wall Street. Crypto biedt een mogelijkheid om het rendement vele malen hoger te krijgen. We hebben weliswaar gezien dat het veel waarde kan verliezen, maar het kan ook makkelijk twee of drie keer vermeerderen in prijs.”

Greenspan voegde toe dat de risico’s bovendien beperkt kunnen worden als het om een klein deel van het totale portfolio gaat. Zo kan je wel profiteren van een mogelijke stijging, maar zorgt een eventuele daling niet voor problemen. Ook benoemde de eToro-analist dat Bitcoin-futures het aantrekkelijker maken voor institutionele investeerders om in crypto te investeren.

 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC